Miniac

Un ancien des Gobelins-école de l'image(Paris) ouvert à toutes les propositions graphiques.
A former Gobelins School of Image (Paris) open to all proposals graphics.


mardi

Miniac en Turquie


Mehveş Evin : ŞARK EKSPRESİ’NDE CİNAYET: Agahta Christie’nin kült hikayesi, şimdi çizgi roman formatında. Sevin Okyay’ın çevirisiyle Solidor’un çizgisi ne de güzel buluşmuş! Havuz kenarında, çok sıcakta ideal bir okuma...


* En novembre 2010, J.Gran-Aymerich, responsable des droits étrangers chez Emmanuel Proust Editions, me fait aimablement parvenir un exemplaire d'une nouvelle édition en langue turque de mon adaptation BD du "Crime de l'Orient-Express" d'après Agatha Christie. Dans cette collection intitulée "Agatha Christie", "Sark Ekspresi'nde cinayet" de Solidor et Rivière est couplé avec un album de Tommy et Tuppence de Frank Leclerq et Rivière. Un album broché de 104 pages en couleur sur papier glacé, de belle qualité, paru en juin 2010 chez NTV YAYINLARI à Istanbul. (ISBN: 9786055813611; Boyut: 17 x 24 cm; Baskı Tarihi: Haziran 2010) Prix 2010 en Turquie : 12,50 Tl. Ceci est une nouvelle édition en Turquie, puisque l'album avait déjà fait l'objet d'une adaptation turque au milieu des années 90, à l'époque où l'éditeur bruxellois Claude Lefrancq gérait le titre.

* A cette occasion, chez le même éditeur d'Istanbul, NTV YAYINLARI, dans la même collection, je découvre qu'il existe un second volume de 104 pages dans lequel est paru Nil'de Ölüm le 3 août 2010, la version turque de notre adaptation BD de Mort sur le Nil, couplé avec Malikanedeki esrar. (ISBN: 9786055813673; Boyut: 17 x 24 cm; Baskı Tarihi: Ağustos 2010) Prix 2010 en Turquie : 12,50 Tl.

Par ailleurs, vu sur plusieurs sites de vente par internet, une seconde version de l'album, en plus petit format et cartonné :
Nil'de Ölüm - Malikanedeki Esrar
Agatha Christie; Çeviren: Sevin Okyay
NTV Yayınları; İstanbul, 2010, 14 x 20 cm, 104 sayfa, Türkçe, Karton Kapak (broché), ISBN 9786055813673.




Yoğun bir ilgiyle karşılanan, Çizgi Roman Polisiye Klasikleri serisinin üçüncü kitabı iki Agatha Christie klasiğine yer veriyor: Nil'de Ölüm ve Malikânedeki Esrar.

Kitabın ilk dedektifi, aslında Mısır'a tatile giden, ama orada Nil'de Ölüm 'ü çözmek zorunda kalan Hercule Poirot. Christie'nin ilk romanı Styles'da okurla buluşan, daha sonraki 50 yıl boyunca "küçük gri hücre"leri sayesinde yaklaşık 100 farklı macerayı çözen Belçikalı dedektif Hercule Poirot.

İkinci hikâye Malikânedeki Esrar 'da ise Scotland Yard'da görevli olan Başmüfettiş Battle yer alıyor . Agatha Christie'nin okurlarına bu kitapla tanıttığı Battle, yazarın beş romanına konuk oluyor.

Agatha Christie'nin iki kitabı da dilimize polisiye edebiyatın ülkemizdeki en hatırı sayılır isimlerinden Sevin Okyay tarafından kazandırıldı. Yaptığı çalışmalarla, hem okurun yeni yazarlarla tanışmasına hem de türün edebiyat dünyasında daha saygın bir yer edinmesine vesile olan Okyay, NTV Radyo için dokuz yıldır Cinayet Masası'nı hazırlıyor.

Sahne, sinema, televizyon, radyo, sesli kitap ve bilgisayar oyunlarına yıllardır yapılan başarılı uyarlamaların ardından Agatha Christie'nin en meşhur romanları artık çizgi roman olarak da okurların karşısında. Böylece hem okumuş olanların yeniden keyifle okuyacağına hem de Christie'yi okumamış yeni kuşağın onun eserlerini tanıyacağına inanıyoruz


Pakize Barista : "Fransız Solidor (Şark Ekspresi’nde Cinayet) ve Frank Leclercq’in (Gizli Düşman) mükemmel çizimleri, Francois Riviere’in başarılı eser uyarlaması ve Sevin Okyay’ın ustaca çevirisiyle NTV Yayınları’nın Çizgi Roman Polisiye Klasikleri dizisi çerçevesinde yayımlanan kitap, hem Agatha Christie tutkunları için, hem de polisiyenin kraliçesiyle ilk defa karşılaşacak olan genç okurlar için albenisi yüksek bir görsel şölen bence." pakizebarista@gmail.com